Kennismaken met Marian Witte

Vrijdag 4 oktober is Marian Witte geïnstalleerd als onze nieuwe burgemeester. Maar wie is zij en waar staat ze voor? Wij stelden haar een aantal vragen:

Wie is Marian Witte?

Ik ben 43 jaar, moeder van drie heerlijke tieners van 14,17 en 20 jaar. Ik ben geboren in 1975 in Terneuzen waar ik mijn kindertijd doorbracht. Vanaf mijn dertiende jaar woon ik in Brabant. zeven jaar in Etten-Leur  en sinds 23 jaar in Oosterhout. Tussendoor zat ik ook op kamers voor mijn studie Politicologie aan de Radboud University in Nijmegen.

Wat vindt u leuk om te doen in uw vrije tijd?

Ik hou heel veel van verschillende soorten muziek en luister dan ook veel naar Spotify. Ook ga ik graag live naar muziek luisteren. Zelf muziek maken is helaas te lang geleden, maar ik kan het wel. Verder lees ik graag boeken en kranten en kijk soms Netflix. Ik kijk niet zo veel naar gewone televisie. Verder sport ik regelmatig en ga ik er graag een dagje op uit, naar een stadje, museum, strand of een terrasje.

Bent u al een beetje bekend in onze gemeente?

Ik kom uit de buurgemeente dus een beetje bekend ben ik wel. Ook heb ik al veel samengewerkt met het college hier. En toch heb ik gemerkt dat er nog heel veel te ontdekken valt. Van gebouwen, mooie natuur, historie, actieve mensen, noem het maar op. Ik zou het leuk vinden als onze inwoners me verder wegwijs willen maken in onze mooie gemeente.

Na negen jaar wethouder te zijn geweest, bent u nu voor het eerst burgemeester. Wat verwacht u van deze functie?

Burgemeester is echt een andere rol dan wethouder. Naast je vaste onderwerpen die echt voor de burgemeester zijn, ben je veel minder van de inhoud dan een wethouder. Je bent boegbeeld, burgermoeder, coach, aanjager, bewaker van goede democratische besluitvorming, integriteit en nog veel meer. Ik verwacht dat het burgemeesterschap van onze gemeente een hoop uitdaging biedt voor mij en dat ik mijn ei goed kwijt zal kunnen in deze nieuwe rol.

Waar wilt u zich de komende jaren sterk voor maken?

Met name om er samen voor te zorgen dat Geertruidenberg een krachtige gemeente blijft, die in staat is en blijft om datgene te bieden wat inwoners en bedrijven nodig hebben van een gemeente. Daarbij hoort ook aandacht voor het samenspel tussen inwoners, college en gemeenteraad en een stevige lobby op belangrijke onderwerpen als A27/Hooipolder en de toekomst van de Amercentrale.

Waar wilt u zich de eerste periode op richten?

Vooral het kennismaken met de inwoners, ondernemers, raadsleden, de verschillende kernen, de geschiedenis, de verenigingen. Met andere woorden, zo snel mogelijk inburgeren.

Wilt u tot slot nog iets kwijt aan onze inwoners en ondernemers?

De gemeente Geertruidenberg heeft met de diversiteit en bijzondere kenmerken van alle drie de kernen een sterke mix in handen. Dat hebben we allemaal te bieden binnen 1 gemeente en daar mogen we echt trots op zijn en dat uitstralen. Maar bovenal hoop ik u te ontmoeten komende tijd!

Waar kijkt u het meest naar uit?

Persoonlijk naar onze verhuizing tegen het einde van dit jaar. We hebben een heel fijn huis gevonden in Raamsdonksveer en ook mijn kinderen hebben er zin in. Het lijkt ons leuk om als inwoner mee te kunnen doen met het leven hier. Verder zit mijn dochter sinds dit schooljaar al op het Dongemondcollege en mijn jongste zoon start begin volgende maand zijn stage bij een bedrijf hier in deze gemeente. Het kan hen dus niet snel genoeg gaan! Wat mijn rol als burgemeester betreft vind ik het kennismaken met iedereen echt het leukste waar ik het meest naar uitkijk.

Wat voor bestuurder bent u?

Verbinding is belangrijk voor mij. Ik wil dan ook graag kennismaken met mensen en daarbij laagdrempelig zijn en goed samenwerken. Ik ben een echte teamspeler. Verder ben ik enthousiast en gedreven en wil graag vooruit. Goed weten waar het over gaat vind ik belangrijk, dus goede kennis van dossiers vind ik een must. Met kennis over feiten en achtergronden neem je vaak betere besluiten. Verder weet ik vaak wel waar ik heen wil en kan in die gevallen dan ook wel beslist en overtuigend zijn.